2024. évi rendezvény naptár

Gyermeknapi gyermekfoglalkoztató

További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak. 

40 év nélküled... HÉV és villamostörténeti kamarakiállítás Budafok

A 2023 novemberében megnyitott kiállításunk a budapesti budafoki Magdolna udvarban még megtekinthető.

A Magdolna Udvar belépőjegy árai érvényesek rá

Az időutazás márpedig lehetséges! Vasút  történelmi kiállítás Adács

A 2023 nyarán Adácson a tájházban megnyilt kiállításunk 2024 év elején is sok szeretettel várja látogatóit.


Az adácsi tájház belépőjegy árai érvényesek rá

"Halló központ! Távolsági vonalat kérnék!" Interurbán távbeszélő történelmi kiállítás

Rendszeres kiállítás látogatóink már észre vehették, hogy bizonyos időközönként a hazai vasúti távközlés történelmét is bemutatjuk. Ezen tárlatunk, ugyan kevesebb alkalommal látható, de igyekszünk elérhetővé tenni az érdeklődő közönség számára.  A tavalyi évben Debrecenben megtartott kiállítás után Budapesten is megtekinthetik a tárlatot 2024. január 21-én. Ezen a napon budapesti Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásán nyílt napot tartanak és újra kinyílik az állomás területén lévő motorszín.  Várjuk önöket sok szeretettel a Gyermekvasút motorszínjében kiállításunkkal 2024. január 21-én. 

Ezzel a kiállítással 1 db Lépésről lépésre vasúttörténeti kalandozások pecsét szerezhető!  

díjmentes

X. Kárpát-medencei Kisvasutak Találkozója

Idén 29. alkalommal rendezi meg a Kisvasutak Baráti Köre egyesület a  Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvánnyal  együtt a Kárpát-Medencei Kisvasutak találkozóját Február 7-én a MÁV Budapesti Igazgatóság épületének kultúrtermében. A rendezvény nem csak személyes megjelenéssel lesz megtekinthető, hanem online közvetítés formájában is. A konferenciára tavaly kilátogatók a hazai kisvasút történelmi kiállítás tárlatot tekinthették meg. A 2024-es esztendőben pedig Magyar informatika Napja című programhoz kapcsolódóan láthatnak egy különleges kiállítást a látogatók. 65 éve, 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus - a Neumann-elvek alapján működő - számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt tekintjük a magyar számítástudomány megszületésének; a bölcső, melyből felnőtt a hazánkban ma erős informatikai tudomány és vállalkozási paletta. Ezen különleges esemény kapcsán a hazai kisvasutak gépi menetjegykiadásának tárgyi eszközeit lehet megtekinteni, néhány hagyományos menetjegykiadási tárgyi relikviával karöltve.

Várjuk önöket sok szeretettel. 

Ezzel a kiállítással Lépésről lépésre vasúttörténeti kalandozások pecsét nem szerezhető!

előzetes regisztráció szükséges

 XVI. Országos Farsangi Fánkfesztivál

2024-ben XVI. alkalommal kerül megrendezésre Nagykanizsán az Országos Farsangi Fánkfesztivál. A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... immár harmadik alkalommal kapott meghívást, hogy gyűjteményének   egy-egy érdekességével színesítse a rendezvényt. 2019-ben első alkalommal a gyermekek számára egy különleges gyermekfoglalkoztató standdal készültünk. 2023-ban 3 év kihagyás után a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás egy kis részletébe csöppenhettek bele. A 2024-es esztendőben két különleges tárlatunkból adunk ízelítőt, melyek közül az egyiket anagyközönség előszőr tekintheti meg. A rendezvény két tárlata a Dunántúl vasútállomásai, valamint a "Halló központ! Távolsági vonalat kérnék!" Interurbán távbeszélő történelmi kiállítás. 

Várjuk önöket sok szeretettel a Nagykanizsán a Kanizsa Arénában (8800 Nagykanizsa, Táborhely utca) .

Ezzel a kiállítással 1 db Lépésről lépésre vasúttörténeti kalandozások pecsét szerezhető!  

díjmentes

Gyermekvasút napja 2024

2024. április 13-án kerül megrendezésre a budapesti Gyermekvasút napja, melyet egykoron a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány keltett életre. 75 esztendővel ezelőtt került átadásra a budapesti Úttörővasút 2. szakasza Előre és Ságváriliget állomások között. A rendezvény kapcsán erre is megemlékeznek a szervezők. A nap folyamán a rendezvényre kilátogatók a Gyermekvasút hagyományos szerelvényein kívül a nosztalgia flotta járművel is utazhatnak.  Az érdeklődő közönség a nap folyamán különböző programokon vehetnek részt, melynek egyik állomása a Széchenyi-hegy vasútállomás motorszíne. A motorszínben az érdeklődő közönség számtalan érdekességgel találkozhat. A tavalyi évről már jól ismer Gyermekvasút történelmét bemutató állandó időszaki tárlat mellett   további három különleges tárlat várja a látogatókat.

A motorszínben az a Gyermekvasút időszaki kiállítása mellett bemutatásra kerül a Ganz Történelmi Vándorkiállítás kezdetektől napjainkig című tárlat egy része. Ezen kiállítási anyag kiemelt hangsúlyt fektet a 2024-ben jubileumi születésnapjukat ünneplő kis és nagyvasúti járművekre. A 2024-es járműévfordulók kapcsán az idén 95 esztendős ABamot motorvonat két különleges mellékkocsija is megtekinthető a motorszín területén. A motorszínben kiállítva megtekinthetik az 1929-ben épült  motorvonati szalon és postakocsiját. 

1929-ben szalonkocsinak épült motorvonati mellékkocsi ad helyszínt a motorszín második különleges tárlatának. Ezen tárlat keretén belül az Utasellátó történelmével ismerkedhetnek meg a látogatók, amely a szalonkocsikra egykor jellemző étkészlettel kerül bemutatásra. 

A motorszín területén kiállított Bdax 41-es pályaszámú postakocsiban, pedig a vasúti mozgóposta világába nyerhetünk betekintést.

Várjuk önöket sok szeretettel a Széchenyi-hegy vasútállomáson található motorszínbe.   

Ezzel a kiállítással 1 db Lépésről lépésre vasúttörténeti kalandozások pecsét szerezhető! Kevesebb jelenjen meg 

díjmentes

"Halló központ! Távolsági vonalat kérnék!" Interurbán távbeszélő történelmi kiállítás

2024-ben ünnepli fennállásának 175 éves jubileumát a magyar vasúti távközlés. Ennek kapcsán Budapesten és Nagykanizsán már láthatták a "Halló központ! Távolsági vonalat kérnék!" Interurbán távbeszélő történelmi kiállítást. A debreceni Zsuzsi Erdei Vasút 2024. április 27-én rendezi meg szokásos évi kisvasúti napját, melyet egykoron a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány keltett életre. A kisvasúti napra érkezők  Debrecenben megtekinthetik a különleges tárlat egy kis szegletét. Ezen tárlatunkon a hazai távközlés történelméből korszakonként 2 készüléket tekinthetnek meg. Várjuk önöket sok szeretettel!

Ezzel a kiállítással 1 db Lépésről lépésre vasúttörténeti kalandozások pecsét szerezhető! Kevesebb jelenjen meg 

díjmentes

Az időutazás márpedig lehetséges! Vasúti menetjegykiadás történelmi kiállítás

További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak.


díjmentes

Múzeumok Éjszakája

További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak.

Ganz Történelmi Vándorkiállítás kezdetektől napjainkig

Tapolca, Budapest, Győr, Székesfehérvár, Debrecen után további helyszínen is látható lesz tárlatunk. 2024-ben számos Ganz évfordulót ünnepelhetünk. Többek között 100 esztendővel ezelőtt készült el az első 122-es szerkezetszámú 424-es sorozatú gőzmozdony. További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak.

Az időutazás márpedig lehetséges! 125 esztendős a Budapest-Budafok Helyiérdekű villamos Vasút

125 esztendővel ezelőtt 1899-ben a Budapest - Budafok Helyiérdekű Villamos Vasút első vonala. Ezen évforduló kapcsán a budafoki Magdolna Udvarban emlékkiállítást szervezünk. További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak.

VERS-EXPRESSZ

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja és a Magyar Kultúra napja alkalmából vasutas versíró pályázatot hirdetünk, immáron VIII. alkalommal. Várjuk mindazon pályázni vágyók saját versét, melyek a vasúttal, városi vasúttal vagy a 2024. évi közlekedési évfordulókkal, esetleg pàlyázattal kapcsolatban íródtak. Bővebb információt hamarosan a Pályázataink menűpont alatt olvashatnak.  

díjmentes

VERS-EXPRESSZ díjátadó gála

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja és a Magyar Kultúra napja alkalmából vasutas versíró pályázatot hirdetünk, ennek apropóján kerül megrendezésre a díjátadó gálánk. További részletekről későbbiek folyamán olvashatnak.

díjmentes

Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el