A kiállítás főbb hírei:

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás BGE

Csokiroló, "sztaniolba" csomagolt csemege, csatos üveges üdítő; Herendi, Hollóházi logózott porcelánok - ezek ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek. A modern magyar vasúti közlekedés egyik szimbóluma, az Utasellátó és termékei azon kevés vasút- és vendéglátástörténeti emlék tartozik, amely szinte kivétel nélkül mindenkiben nosztalgikus érzetet ébreszt.

Célunk a kiállítással a vasút és a vendéglátás kapcsolatának, összefonódásának bemutatása egy különleges cég működésén keresztül, betekintést nyerve a kor hangulatába, a szemlélő számára láttatva a kornak megfelelő, legmodernebb eszközöket és formákat, amelyek mindezek ellenére mára már óhatatlanul "retrónak" számítanak.

A kiállítás időpontja: 2019. október 10. 13:30-tól

A kiállítás helyszíne: Alkotmány utcai épület, Színes Közösségi Tér 

2019. október 10.

Év RESTIJE

2019. október 5-én várjuk önöket az év RESTIJE díj átadó ceremóniára. Rendezvényünk helyszíne az Alsóörs vasútállomás régi felvételi épületében található Bakter Bisztró étterem.

Díjátadó ceremóniánk regisztrációhoz kötött. kérjük a regisztráció során kapott belépőjegyüket kinyomtatott formában, vagy okos telefon segítségével bemutatva kérjük magukkal hozni. Belépéskor ellenőrizzük őket. Rendezvényünk 14:00-kor kezdődik. A díjátadó ünnepségünk keretén belül Dr. Hernádi Ákos Péter különleges előadását is meghallgathatják, mely a Wagons-Lits és a korabeli Restik történelméről szól. Az előadás után pedig lehetőséget biztosítunk bárki számára, kik restit üzemeltetnek, és azt szeretnék bemutatni a vendégek számára.

Várjuk önöket sok szeretettel.

A regisztrációt az alábbi gombra kattintva érhetik el:

2019. szeptember 30.

175 esztendős a Ganz Holding Zrt.

Az alkalomra összeállított évfordulós kiállítást szeptember 21-én újra megtekinthetik. Ezúttal egy különleges helyszínen a BKV Zrt. Budafok Kocsiszínjében megrendezésre kerülő nyílt nap alkalmából. A rendezvény ideje alatt a Ganz járművet ábrázoló képeslapokra a nyílt nap nyitvatartási idejében emlékbélyegzést végzünk. Kiállításunk megtalálásához figyeljék a területén elhelyezett tájékoztató tábláinkat. Várjuk önöket a tárlatunkkal.

2019.09.18.

175 esztendős a Ganz-Holding Jubileum szeptember 7.

A 2019-es esztendőben ünnepli fennállásának 175. jubileumi évfordulóját a Ganz Holding Zrt. Ezen alkalomból kiállításunk emléktárlatot hozott lére, mely már 2 alkalommal már látható volt ebben az esztendőben. E jeles évfordulóra készült emléktárlatunk, most ismételten láthatóvá válik a Vasúttörténeti parkban a szeptember 7-én megrendezésre kerülő mozdonymatiné keretén belül a Kandó teremben.

Jegyárak:

3 éves korig: ingyenes

3-18 éves korig: 900 Ft

Nyugdíjas / Vasutas: 1100 Ft

Nyugdíjas / Vasutas 16 óra után: 900 Ft

Felnőtt: 1800 Ft

Felnött 16 óra után: 900 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 4200 Ft 

2019. szeptember 4.

Az év Restije!

2019. Július 29-én lezárult a 2019. év legjobb Restije szavazásunk. Az önök szavazatai alapján 2019. év legjobb Restije a Bakter Bisztró Alsóörs 47.85 % szavazati aránnyal 1203 szavazattal. Köszönjük, hogy szavaztak. Az önök által legjobbnak ítélt Resti díjban részesül augusztus hónapban. Az ünnepélyes díjátadóról hamarosan tájékoztatjuk önöket.

2019. július 30.

Megjelent a VERS-EXPRESSZ 2019-es verseskönyve!

Megjelent a VERS-EXPRESSZ 2019-es verseskönyv digitális verziója.

2019. július 30.

III. Vers-Expressz pályázat Díjátadó gála

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja alkalmából közlekedési versíró pályázatot hirdettünk, immáron III. alkalommal. A díjátadó ünnepségünkre 2019. július 30-án kerül sor Budapesten a Lakomatív étteremben a Verseny utca 2. szám alatt 15 órás kezdettel.

Díjátadó ünnepségünk részvétele díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felületünk és a díjátadó gálánk pontos időpontja hamarosan.

Regisztrációjukat rendezvényünkön nyomtatott formában, vagy okos telefonjuk segítségével kérjük bemutatni. Köszönjük!

2019. július 21.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Múzeumok Éjszakája

Magyarországon idén a 17. alkalommal kerül megrendezésre az országos Múzeumok Éjszakája programsorozat. Kiállításunk 2019-ben immáron VIII. alkalommal vesz részt eme nagyszabású rendezvényen. A rendezvény nyitvatartási idejében totó játékra invitáljuk kedves látogatóinkat, melynek sorsolása 18:00 óra és 20:00 óra.

2 év Vasúttörténeti Parki kitérő után a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás újra a MÁV-START Zrt., Budapest, Keleti pályaudvar, személykocsiműhelyében várja kedves látogatóit a Muzej Expressz fedélzetén a kiállított háló és étkezőkocsiban.

Időpont: 2019. június 22. 16:00 és 22:00 között

Helyszín: 1087 Budapest, Verseny utca 1, az 1-es vágány mellett. 

2019. június 17.

A zsűri meghozta döntését

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja alkalmából közlekedési versíró pályázat került meghirdetésre, immáron III. alkalommal.


A beküldött versekből az 5 tagú zsűri kiválasztotta azt az 5 pályaművet, melyekről önök szavazhatnak. A szavazás lezárulta után, az első 3 legtöbb szavazatot kapott pályázó ajándékban részesül.

A zsűri tagjai voltak: Gyarmati Károly, Kámánné Szép Terézia, Molnár Tamás Gyula, Nagy Edit, Nehéz György

A beküldött pályaművekre szavazni május 10. és 30 között lehet.

A nyerteseink nyereményét ünnepélyes keretek adják át. Szavazni csak egyszer lehet! A 2019-es esztendőben két új kategóriában is díjazzuk versenyzőinket. Ettől az évtől kezdve a zsűri közönségdíjasát, valamint a közönség szavazat nyertesét is díjazzuk. Közönség díj címének elnyerésére valamennyi pályázónk esélyes. Ne feledjék ebben az évben két különböző szavazó rendszeren keresztül várjuk szavazataikat.
2019-es esztendőben a zsűri alapos döntése értelmében első zsűri különdíjasunk: Molnár József úr! Gratulálunk első zsűri díjasunknak.

Sok szerencsét kívánunk pályázóinknak. Szavazni a pályázataink menüpont alatt tudnak.

2019. május 10.

VERS-EXPRESSZ

Lezárult a III. VERS-EXPRESSZ pályázatunk. Köszönjük, hogy ennyien pályáztak a 2019-es évi versíró pályázatunkra. A zsűri alapos döntés során kiválaszt 5 szerencsés pályaművet. A kiválasztott 5 szerencsés pályaműből önök kedves látogatóink dönthetik el ki legyen az a szerencsés 3 nyertes kik nyereményben részesüljenek díjkiosztó gálánkon.

A 2019-es esztendőtől kezdve minden évben egy pályázónk a zsűri különdíjában részesül.

A zsűri által kiválasztott 5 szerencsés pályázónk nevét és a különdíjasunk nevét május 10-én hozzuk nyilvánosságra. Az 5 szerencsés kiválasztott pályaműre május 10. és május 30. között lehetséges.

Sok szerencsét kívánunk pályázóinknak.

XXVII: Pestújhelyi Napok 

Tisztelt Hölgyem, Uram!

2019-ben XXVII. alkalommal kerül megrendezésre a Pestújhelyi Napok. Kiállításunk a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársai által felkérést kapott egy vasutas sziget létrehozására a rendezvényen. A rendezvény idején kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várunk különböző színes programokkal. Szeretné kipróbálni, hogy milyen egy vasúti menetjegy kiadása? Vagy esetleg kíváncsi reflexére? Gyermeke szeretne vasutas egyenruhába beöltözni egy fénykép erejéig? Szívesen részt venne gyermeke egy puzzle versenyen? Kíváncsi tudására? Akkor várjuk önöket sok szeretettel.

Időpont: 2019. május 18. 9:00 és 15:00 között.

Helyszín: 1158 Budapest, Szűcs István utca 45. 

VERS-EXPRESSZ 2018

Megjelent a VERS-EXPRESSZ 2018-as verseskönyv digitális változata. Kellemes időtöltést kívánunk hozzá.

Tisztelt Hölgyem, Uram!

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja alkalmából vasutas versíró pályázatot hirdetünk, immáron III. alkalommal. Várjuk mindazon pályázni vágyók saját versét, melyek a vasúttal, városi vasúttal vagy a 2019. évi közlekedési évfordulókkal kapcsolatban íródtak. Közlekedési évfordulók 2019-ben: Ganz Ábrahám és az általa alapított gyár, Jendrassik György, Kandó Kálmán és Mechwart András. 

Az önök által írt verseket beérkezési sorrendben, a pályázó nevének és településének feltüntetésével internetes oldalunkon tesszük közzé. A beküldött versekből egy 5 tagú zsűri kiválasztja azt az 5 pályaművet, melyekről önök szavazhatnak. A szavazás lezárulta után, az első 3 legtöbb szavazatot kapott pályázó ajándékban részesül. Minden pályázó 1 verset küldhet be. 

A versek beérkezésének határideje: 2019. április 30. A beküldött pályaművekre szavazni május 10. és 30 között lehet.

 A versenyre beküldött pályaműveket "vers expressz 2019" jeligével az alábbi e-mail címre várjuk pontos név és település nevének feltüntetésével: vasut@freemail.hu

Várjuk verseiket. A nyerteseink nyereményét ünnepélyes keretek között fogjuk átadni.

2019. Március 21-én, a Költészet Világnapjának keretén belül a Julius Meinl vendégül látja a VERS-EXRESSZ pályázaton induló kedves versenyzőinket is egy finom kávéra. Egy vers a kedvenc költőjétől, vagy saját ihletésű sor közreadásával kóstolhatja meg a Julius Meinl finom kávékülönlegességeit! A kampány a koffein tartalmú és tejes alapú kávétípusokra vonatkozik úgy, mint a ristretto, az espresso, a dupla espresso, az espresso macchiato, az americano, a cortado, a cappuccino, a cafe latte, a latte macchiato, vagy a Melange. A felhívás nem vonatkozik teákra, növényi alapú tejitalokra (szója, mandula stb.) valamint olyan kávékra, melyben alkohol van, pl.: írkávé. A promóció kizárólag 2019. március 21-én érvényes. A Julius Meinl rendezvényéről bővebb információt a következő elérhetőségen kaphatnak. A Július Meinl nemzetközi felhívás részleteit keresse a www.meinlcoffee.com honlapon.

2019. március 18.

Díjátadó ünnepségünk részvétele díjmentes, de regisztrációhoz kötött. 
Kérjük az ingyenes belépőjegyekért regisztráljanak.

Puzzle verseny!

Vigyázz kész puzzle! Ha gyermeke kipróbálná gyorsaságát, és szeretne érte egy oklevelet kapni várjuk önöket a XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál keretében standunkon, ahol puzzle versenyen próbálhatják ki gyorsaságukat. Március 1-én és 2-án a 3 leggyorsabban kirakó gyermeket oklevélben részesítjük. A Puzzle versenyünk időpontjáról standunkon tájékozódhatnak.

2019. február 22.

Nosztalgia Jegypénztár

2019. március 1-én és 2-án újra kinyit Nosztalgia Jegypénztárunk Nagykanizsán. Alkalmi jegypénztárunk a XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál keretében nyilik meg. Rendezvényünk standján elsősorban a gyermekek szerezhetik be emlékjegyüket, ám azonban ha ön menetjegy gyűjtő és ezt jelzi felénk a készletünk erejéig ön is kaphat belőle.

Várjuk önöket standunkon.

2019. február 21.

Nyereményjáték

Mint ahogyan már hírt adtunk róla kiállításunk részt vesz a XI. Országos Farsangi Fánkfesztiválon. Kiállításunk gyermekfoglalkoztató standján a nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is tartogatunk programot. Március 1-én és 2-án nyereményjátékra invitáljuk önöket. A totó szelvényeinket kitöltő kedves látogatóink között mind két nap 3 ajándékot sorsolunk ki. 

Várjuk önöket standunkon.

2019. február 21.

XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál

VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében idén is megrendezésre kerül a XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál. A rendezvény idején szeretettel várjuk önöket és gyermekeiket kiállításunk gyermekfoglalkoztató helyszínén. Érdekli gyermekét a vasút? Szeretné kipróbálni fénykép erejéig, hogyan is nézne ki vasutas egyenruhában? Szeretné kipróbálni ügyességét mint egy személypénztáros? Szeretne emlékbe egy menetjegyet nyomtatni? Akkor várjuk önöket standunkon.

2019. február 15.

Pályázati kiírás a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"...  kabalafigurájának tervezésére.

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... nevű honlapunk, Facebook-oldalunk és csoportunk kabalafigurájának megalkotására ötlet- és tervpályázatot hirdetünk. Pályázatunkról bővebb információt a pályázataink menüpont alatt kaphatnak.

2019. január 31.

InnoRail 2019

Az innoRail konferencia sorozat rendszeres látogatói megszokhatták, hogy az utolsó két esemény óta rendszeres kiállítói vagyunk a konferenciának. Ennek kapcsán engedjék meg, hogy megosszuk a szervező bizottság felhívását önökkel.


Hagyomány és haladás - a digitális kor vasútja
Budapest, 2019. november 12-14.

MEGHÍVÓ ÉS FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

Az InnoRail Budapest vasútszakmai konferenciasorozat kétévente kerül megrendezésre Budapesten. Ezt a rendezvényt a vasúti közlekedés iránt elkötelezett magyar szakemberek 2013-ban hívták életre azzal a céllal, hogy közösen gondolkodjanak a vasúti közlekedés jelenéről, annak jövője érdekében.
Ma már elmondhatjuk, hogy a hagyományteremtő esemény elérte a célját, valódi fórumot teremtett a különböző szakterületek közötti eszmecserére, gyakorlati problémák megvitatására, új fejlesztések, eszközök és módszerek bemutatására és megismerésére.

Immáron a budapesti konferenciasorozat 4. eseményére, az InnoRail 2019-re invitáljuk Önöket nagy tisztelettel.

Az EU egyik legfőbb prioritása továbbra is egy biztonságos, modern és integrált vasúti hálózat kiépítése, amely képes a vasúti közlekedés versenyképesebbé tételére.
Régen látott hatalmas ütemben zajlik Magyarországon is a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Mind a vasúti pályák és a vonatbefolyásoló rendszerek, mind a járművek generációs váltást élnek át.
Mivel a vasút kihasználtságának növelése még további feladatokat ró egész Európában a szakemberekre, a környezetkímélő, a közutak terhelését mérséklő, a közösségi közlekedés gerincét adó vasúti ágazatban további versenyképes fejlesztésekre van szükség. Ezt a célt soha nem látott mértékű források segítik.
Ezek hatékony felhasználásához kívánunk hozzájárulni egy nemzetközi, európai vasúti konferencia eszközeivel.

A konferencia hivatalos nyelvei: angol, magyar, német

A konferencia első napján plenáris ülést, a további két napon párhuzamos szekciókat tervezünk INFRASTRUKTÚRA és KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A VASÚTI VONTATÁSBAN témákban.

A konferencia tervezett szakmai programját a következő témakörök határozzák meg.
Ezért előadásvázlatot (absztraktot) is ezekben a témákban, a fenti három nyelven lehet beküldeni:
• Közlekedéspolitikai irányok, a vasúti infrastruktúra fejlesztésének stratégiája, szabályozási környezete és gazdasági kérdései.
• A vasúti pálya szerkezete, építése, fenntartása és üzemeltetése.
• Okosmegoldások a vasúti infrastruktúrában.
• Kockázat, biztonság és megbízhatóság a vasúti infrastruktúra működtetésében.
• Okosmegoldások az utasok kiszolgálásában.
• Környezettudatosság a vasúti vontatásban - korszerű energiaellátási és hajtásrendszerek.

Határidők

2019. április 15. Absztraktok (előadásvázlatok) benyújtása
2019. április 30. Előadások elfogadásának visszaigazolása

Várjuk a konferenciára a hazai és a külföldi vasúti infrastruktúra és járműves szakterület üzemeltetőit, ipari partnereit, a kutatókat, a tervezőket, a téma valamennyi elméleti és gyakorlati szakemberét.

Bővebben: www.innorail2019.hu

2019. január 22.

10 esztendeje indult el Budapestről az első railjet szerelvény.

A 2008/2009-s menetrendi évad első napján indultak először útjára hazánkban az Osztrák Szövetségi Vasútak (Österreichische Bundesbahnen) a Railjet szerelvényei. Az elmúlt 10 év alatt az európai Railjet hálózatok útvonala folyamatosan nőtt. Az utasok Premium / Business, First class, és Economy osztályra válthatnak menetjegyek. A vonatban étkezőkocsi található, hol szívesen látják az utasokat. Az elmúlt 10 esztendőben az étkezőkocsik belső átalakításon estek át. Az első menetrendi évadban a Julius Meinl am Graben személyzetével találkozhattak a vendégek az étkezőkocsiban. Ma jelenleg a DoN's személyzetével találkozhatunk a vonaton. A bevezetés évében napi két pár közlekedett Magyarországra.

E jeles évforduló kapcsán kiállításunk kis emléktárlat létrehozásán tevékenykedik, melyhez várjuk az önök segítségét isAmennyiben railjethez köthető tárgyi emlékeik lennének, melyet szívesen kölcsön adnának vagy oda adnának az emléktárlatunkhoz várjuk jelentkezésüket.

2019. január 20.

Kiállításunk most az önök segítségét kéri! 

"A segítség nem kötelező, és nem fáj."


Pár évvel ezelőtt, 2013-ban kiállításunk egyik ékes Utasellátó porcelánja darabokra tört. A kancsó oly sérüléseket szenvedett, hogy menthetetlen állapotba került. Az eredeti kancsó darabjainak hatására 2016-ban a Herendi Porcelán Manufaktúra munkatársai elkészítették részünkre az összetört tárgy hiteles másolatát. A frissen elkészült kancsó jó néhány kiállításunkon szerepelt, ám nemrégiben ismeretlen személy(ek) eltulajdonították. 


A porcelánunk különös ismertető jele, hogy az aljába a gyár mai márkajelzése található. Kérjük önöket, hogy bárki a tárgyunk hollétéről bármiféle információval is rendelkezik kérjük értesítsen bennünket. Felhívjuk figyelmüket, hogy a porcelán elkészültéről dokumentum film is készült, melyet a gyár munkatársai rendelkezésünkre bocsátottak. 
Rendszeres látogatóink időnként megfigyelhették, hogy egy időben akár 2 vagy 3 helyen is tartunk Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállításokat. ennek oka, hogy igen szép gyűjteménnyel rendelkezünk.
Az ismeretlen tettesek által eltulajdonított kancsó számunkra igen nagy értéket képvisel, ezért előkerüléséig tervbe vettük egy új legyártatását, melynek kapcsán ismételten felvettük a porcelán gyárral a kapcsolatot. Az esetleges előkerülés és visszaszolgáltatás után természetesen időről időre mind két kancsó bemutatásra kerülne. 
Bárki aki a tejes kancsónk hollétéről bármiféle információval rendelkezik, vagy az új kancsónk elkészítését szívesen támogatná várjuk jelentkezését.
Elérhetőségeink:

E-mail: vasut@freemail.hu

Fotó: Herendi Porcelán Manufaktúra (2016)

2019. január 17.

"A segítség nem kötelező, és nem fáj."

Ismét eltelt egy esztendő. Még csak pár napja léptük át az új év küszöbét, máris egy különleges kéréssel fordulunk önökhöz.

Kiállításunk úgy gondolja, hogy eme cél megvalósításához lehetőségeihez mérten segítséget nyújt.

A napokban ezzel a kéréssel fordultak hozzánk: "A segítség nem kötelező, és nem fáj."

"A tehetséges fiatal díszlet-, jelmez- és fénytervező, képzőművész, a Magyar Képzőművészei Egyetem hallgatója mindössze 25 éves korában, tragikus hirtelenséggel távozott június 23-án hajnalban.
Mocsár Zsófia halálhíréről a Fidelio adott hírt: ahogy a lap írja, a fiatal művész hirtelen jött betegsége után június 23-án eltávozott. Búcsúztatásáról később intézkednek. Családja mellett a szakmai is gyászolja."


Hogy egy anya kétségbeesésében, amikor elveszítette lányát, és már ott tart, hogy elveszíti az emlékét is, amelybe szalmaszálként kapaszkodik, kérje-e újra embertársait, barátait: segítsenek! Mert hát bár Zsófi elment, s hiába szólongatja nap mint nap, a féltve őrzött tárgyai, rajzai, festményei, ötletei, stb., itt maradtak, és egy áprilisi napon kiállításra várnak. Hogy a festmények és egyéb tárgyak beszéljenek, s mutassák meg kristálytisztán, ki volt Ő, ki volt azoknak a csodálatos műveknek az alkotója, ki volt az a szépreményű ifjú, akiről lassan már csak az anyai szív ír emléket.Zsófi kiállításához kérem a segítséget: a nagyméretű festmények szállításához, az újságokban való meghívókhoz, hirdetésekhez. Zsófi lányom emlékének megőrzéséhez kérek támogató kezeket. Köszönöm.
Kérjük önöket, hogy ha úgy érzi segíteni tudna, akkor vegyék fel a kapcsolatot velünk, hogy további információkkal szolgálhassunk önöknek.

Szöveg: Molnár József

2019. január 4.

2019. évi naptár

Megjelent a 2019. évi falinaptárunk. Naptárunkat a hasznos letöltések részben tölthetik le.

Vendéglátás sínen és vízen 

 70 ÉVES A Z UTASELLÁTÓ 

2018. novemberében 70 éves az Utasellátó. Rendezvényünkhöz csatlakozott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum  HajóHíd Est sorozata. Kiállításunk az idén  70 esztendős Utasellátó  történetét idézi fel.  A jeles alkalomra három vendéget hívott meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Figler Zoltánt, az Európa Rendezvényiroda Kft. kreatív igazgatóját, Imri Jánost, az Utasellátó Központ egykori vezetőjét és Nehéz György magángyűjtőt, a kiállítás ötletgazdáját. A beszélgetés témája a "hajós vendéglátás" múltja, jelene és jövője, a házigazda: Legát Tibor újságíró.

Kiállításunk helyszíne: Kossuth Múzeumhajó, Budapest (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton)
IDEJE: 2018. November 20. 18:00

2019-es közlekedéstörténeti évfordulók

Fontosabb közlekedéstörténeti évfordulóink 2019-ben. Ha önnek, ezen évfordulókkal kapcsolatos tárgyai lennének, melyet szívesen kölcsönadna, vagy odaadna gyűjteményünk számára várjuk jelentkezését.

2018. október 2.

Új közösségi elérhetőségeink

Kiállításunk ezentúl nemcsak a Facebook hanem a Twitter a Linkedin és az Instagram oldalon is elérhető. Várjuk önöket ott is.

2018. augusztus 27.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás

Rendezvényünk az Utasellátó 70. születésnapja alkalmából a Rácalmáson kiállított 88-81 010-es pályaszámú étkezőkocsiba látogat, mely egykoron az Utasellátó szolgálatában állt.

A kiállításunk megtekinthető a szeptember 11. és 23. között. A Tökfesztivál ideje alatt naponta 10 és 18 óra között látogatható, egyéb napokon bejelentkezés alapján. Érdeklődni a 30/9395-499-es telefonszámon lehet.

Várjuk önöket sok szeretettel!

2018. augusztus 08.

Felhívás!

Pár hete kiállításunk néhány tárgya sajnálatos körülmények között illetéktelen személy(ek) által megrongálásra kerültek. A képeken jól láthatják, hogy a 375,545-ös gőzmozdony mozdonykönyvét, és egy régi Magyar királyi Államvasutak viaszpecséttel ellátott szerződést rongáltak meg.

Kiállításunk papír ritkaságai így kiállíthatatlanná váltak. Amíg ezen tárgyaink restaurálásra nem kerülnek, addig sajnos bemutatásuk nem lehetséges.

A tárgyaink restaurálásához most az önök segítségét szeretnénk kérni. Bárki aki a képeken látható papír régiségekhez bármiféle támogatást tudna nyújtani, hogy újra bemutatható állapotba kerülhessenek várjuk jelentkezését.

2018. június 27.

Eredmény hírdetés

Lezárult a 2018. évi VERS-EXPRESSZ pályázatunk. Gratulálunk az első három helyezettünknek, kik díjátadó ünnepség keretén belül kapják meg ajándékaikat. A díjátadó ünnepségünkről hamarosan hírt adunk.

2018. június 2.

Európai Unió Adatvédelmi Rendelete

2018. május 25-én életbe lépett az Európai Unió Adatvédelmi Rendelete (GDPR - Genaral Data Protection Regulation), mely az Európai Unió teljes területén azonos adatvédelmi rendelkezéseket vezet be. Annak érdekében, hogy személyes adatait a továbbiakban is biztonságban tudhassa, a Rendeletnek eleget téve aktualizáltuk és módosítottuk Adatvédelmi szabályzatunkat.

Tisztelt látogatóink!

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... most az önök segítségét kéri! 2018. május 27-n vasárnap kiállításunk anyagja Lőkösházára a következő kiállításunk helyszínére került berendezés céljából leszállításra. A kiállítási anyagunk közül 1 db fehér színű Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete szatyor a szállító autóba való pakolása közben feltételezhetően a XIX. kerület Táncsics Mihály utca 2. szám előtti pakoló részen maradhatott. A szatyor különös ismertető jele, hogy az egyik füle le volt szakadva. A szatyor értékes vasúttörténeti dokumentumokat tartalmazott a XIX. és a XX. századból többek között a 424,145 és a 375,545-ös pályaszámú gőzmozdonyok mozdonykönyveit, valamint vasútállomások és őrházak típusrajzait.Kérjük a kedves látogatóinkat, hogy aki bármiféle információval rendelkezik az anyag holléte felől, az kérem elérhetőségeinken tájékoztasson minket.

Elérhetőségeink: 

Tel: +3630 296 5505

E-mail: vasut@freemail.hu 

Megszületett az 5 tagú zsűri  döntése

A beküldött versekből az 5 tagú zsűri kiválasztotta azt az 5 pályaművet, melyekről önök szavazhatnak. A szavazás lezárulta után, az első 3 legtöbb szavazatot kapott pályázó ajándékban részesül.

A zsűri tagjai a következő személyek voltak: Balogh Piroska, Morvai Hédi, Nagy Edit, Nehéz György, Urbán Richárd

Gratulálunk azon versenyzőinknek, kiket a zsűri kiválasztott. Részükre sok szerencsét kívánunk.


Dudás Zsolt: Múltbéli s(z)ínfolt
Ember István: Utazás a vonaton
Éberlin József: A mozdonyvezető
Lakatosné Bökönyi Emese: Debreceni villamosok
Molnár József: Láncszemek 

Fedélzetzi Utasellátó Vándorkiállítás

Többen kérdezték az elmúlt időszakban, hogy a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállításunk ebben az esztendőben mikor lesz újra látható. Ő számukra tudatjuk, hogy az Utasellátó 70. születésnapja alkalmából rendezett Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás ebben az évben is több helyszínen lesz látható.

2018. május 2.

Lezárult a 2018. évi Vers-Expressz pályázatunk

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja alkalmából közlekedési versíró pályázatot hirdetünk, immáron II. alkalommal. Pályázatunk ezennel hivatalosan is lezárult. Köszönjük mindenkinek kik verseket küldtek pályázatunkra. Minden pályázónknak sok sikert kívánunk!

2018. május 1.

Vers-Expressz

Már csak 2 nap és bezárul 2018. évi Vers-Expressz pályázatunk. Ne feledjék ha pályázni szeretnének még megtehetik. Verseiket május 30. éjfélig küldhetik be vasút és villamos kategóriában elérhetőségünkre.

2018. március 29.

Tisztelt Hölgyem, Uram! 

A Költészet világnapja és a Magyar költészet napja alkalmából vasutas versíró pályázatot hirdetünk, immáron II. alkalommal. 

 Várjuk mindazon pályázni vágyók saját versét, melyek a vasúttal kapcsolatban íródtak. Az önök által írt verseket beérkezési sorrendben, a pályázó nevének és településének feltüntetésével internetes oldalunkon tesszük közzé. 

A beküldött versekből egy 5 tagú zsűri kiválasztja azt az 5 pályaművet, melyekről önök szavazhatnak. A szavazás lezárulta után, az első 3 legtöbb szavazatott kapott pályázó ajándékban részesül. Minden pályázó 1 verset küldhet be.

A versek beérkezésének határideje: 2018. április 30. A beküldött pályaművekre szavazni május 10. és 30 között lehet. 

A versenyre beküldött pályaműveket "vers expressz" jeligével az alábbi e-mail címre várjuk pontos név és település nevének feltüntetésével: vasut@freemail.hu

Várjuk verseiket. A nyerteseink nyereményét ünnepélyes keretek között fogjuk átadni.

2018. Március 21-én, a Költészet Világnapjának keretén belül a Julius Meinl vendégül látja a VERS-EXRESSZ pályázaton induló kedves versenyzőinket is egy finom kávéra. Egy vers a kedvenc költőjétől, vagy saját ihletésű sor közreadásával kóstolhatja meg a Julius Meinl finom kávékülönlegességeit! A kampány a koffein tartalmú és tejes alapú kávétípusokra vonatkozik úgy, mint a ristretto, az espresso, a dupla espresso, az espresso macchiato, az americano, a cortado, a cappuccino, a cafe latte, a latte macchiato, vagy a Melange. A felhívás nem vonatkozik teákra, növényi alapú tejitalokra (szója, mandula stb.) valamint olyan kávékra, melyben alkohol van, pl.: írkávé. A promóció kizárólag 2018. március 21-én érvényes. A Julius Meinl rendezvényéről bővebb információt a következő elérhetőségen kaphatnak. https://www.facebook.com/events/701596070229304/ A "Költészet és Zene"' című Július Meinl nemzetközi felhívás részleteit keresse a www.meinlcoffee.com weboldalon, vagy az asztalokon kihelyezett cédulatartó dobozokon.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Kossuth Gőzhajó

Az Utasellátó elmúlt 69 éves történelmében igen széles körben találkozhattunk a cég szolgáltatásaival szerte az országban ,illetve határainkon túl is. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársai és a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás munkatársai úgy gondolták, hogy egy különleges helyszínen mutatják be az Utasellátó történelmét. Az Utasellátó egyik különleges ága a hajón végzett vendéglátás múltja, ezért kiszemelt helyszínünk a Kossuth gőzhajó. Kiállításunk jó néhány olyan tárgyi emlékkel rendelkezik, melyek egykoron a Kossuth és a Petőfi gőzhajón is megfordultak. 

Ha önnek az Utasellátó hajózási szolgáltatásához köthető tárgyi emlékei fényképei lennének, melyet szívesen felajánlana, vagy kölcsön adna a kiállításunk számára.Várjuk jelentkezését. 

2018. január 3. 

Átalakult weboldalunk

Mint bizonyára önök is észrevehették weboldalunk az elmúlt napokban átalakításon esett át, melynek következtében néhány menüpontunk egyszerűbben érhető el. Újdonság, hogy gyűjtő menüpontok kerültek létrehozásra, melyeken belül helyeztük el abba a témához kapcsolódó valamennyi menüpontunkat. Abban az esetben ha a gyűjtő menüpontra kattint automatikusan a főoldalunkra léptetjük. Kérjük mindig várják meg, még a gyűjtő menüpontunk lenyílik, vagy megjelenik mellette az a nyíl melyre, ha rá kattintanak előjönnek a választható menüpontjaink.

Reméljük új arculatunk hamar elnyeri majd a tetszésüket. 

2017. december 28. 

Grafikai pályázat

Örömteli eseményként tarthatjuk számon, hogy egyre több a hazai vaspályákon is közlekedő matricával ellátott magyar neves mozdonyunk a jeles évfordulóink kapcsán.

Ezért úgy gondoltuk, hogy a 2017-es esztendőben kiírt grafikai pályázatunk nyomán ismét lehetőséget kínálunk önöknek. A 2018-ban 150. jubileumát ünneplő MÁV évfordulója kapcsán a WSpz komfortkocsi színtervnek megtervezésére pályázatot írunk ki. Bővebb információt a Pályázatok menüpontunk Grafikai pályázat 2018 részben kaphat.

2017. december 27.

VERS-EXPRESSZ II

A költészet világnapja és a magyar költészet napja alkalmából a 2017-es esztendő első felében egy versíró pályázatot hirdettünk, melyre igen sok remek alkotás érkezett hozzánk. Az önök által beküldött versekből összeállításra került egy verseskönyv, melyet internetes oldalunkon digitális formában a VERS EXPRESSZ menüpontban elérhetővé tettünk az önök számára. 

A 2018-as esztendőben ismételten megrendezzük a 2017-es esztendő nagy sikerű vers pályázatát. Kedves verskedvelő látogatóink. Ha önök kedvet éreznek ahhoz, hogy bemutassák tehetségüket várjuk jelentkezésüket. Jelentkezni ezúttal is vasúttal kapcsolatos versekkel lehetséges. A pályázat további részletei hamarosan. Addig is ötleteljenek és vessék papírra mi eszükbe jut, hogy ismét remekművek születhessenek.

2017. december 27.

Karácsony

Gyerekkorunk egyik meghatározó élménye, ami Karácsonyhoz kötődik, a szépen megterített asztal. Ilyenkor szép szalvétát tettünk a terítékhez, és egy-két fenyőágat tettünk az asztal közepére és nem hiányzott a gyertya sem.
Lassan közelednek az ünnepek. Köszönjük mindenkinek, kik a 2017-es esztendőben is velünk tartottak. Kívánjuk mindenki álma váljon valóra. Képzeletbéli vonatunk már útnak indult, hogy a fedélzetén önökkel együtt léphessünk a 2018-as új esztendőbe. Támogatóinknak, partnereinknek és önöknek kedves látogatók kívánunk  Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket, és Eredményekben Gazdag Új Esztendőt! Feliz Navidad!

Fogadják tőlünk ezt a szép karácsonyi verset sok szeretettel:

Ady Endre: Karácsony 
Harang csendül, 
Ének zendül, 

Messze zsong a hálaének 

Az én kedves kis falumban 

Karácsonykor 

Magába száll minden lélek.

Minden ember

 Szeretettel 

Borul földre imádkozni, 

Az én kedves kis falumban

 A Messiás Boldogságot szokott hozni.

A templomba

 Hosszú sorba' 

Indulnak el ifjak, vének, 

Az én kedves kis falumban

 Hálát adnak 

A magasság Istenének.

Mintha itt lenn 

A nagy Isten 

Szent kegyelme súgna, szállna,

 Az én kedves kis falumban

 Minden szívben 

Csak szeretet lakik máma.

Bántja lelkem a nagy város 

Durva zaja,

 De jó volna ünnepelni

 Odahaza.

 De jó volna tiszta szívből

 - Úgy mint régen - 

Fohászkodni, 

De jó volna megnyugodni.

De jó volna, mindent, 

Elfeledni, 

De jó volna játszadozó

 Gyermek lenni. 

Igaz hittel, gyermek szívvel 

A világgal 

Kibékülni, 

Szeretetben üdvözülni.

Ha ez a szép rege

 Igaz hitté válna,

 Óh, de nagy boldogság

 Szállna a világra.

 Ez a gyarló ember

 Ember lenne újra, 

Talizmánja lenne 

A szomorú útra.

Golgota nem volna

 Ez a földi élet, 

Egy erő hatná át 

A nagy mindenséget. 

Nem volna más vallás, 

Nem volna csak ennyi:

 Imádni az Istent

 És egymást szeretni... 

Karácsonyi rege 

Ha valóra válna, 

Igazi boldogság

Szállna a világra.

2017. december 23.

Évadzáró rendezvényünk

Újraindulhat-e a közlekedés a Veszprém-Balatonalmádi-Alsóörs vasútvonalon?

Mint köztudott, a máig vitatott 1968-as közlekedéspolitikai koncepció következtében csaknem ötven éve megszűnt a Veszprém-Alsóörs vasútvonal. A múltat már ismerjük, de mit hozhat a jövő? Örök emlék marad a csodálatos fekvésű nyomvonal vagy ismét zakatolhatnak a vonatok? Erről a témáról fogunk előadást tartani 2017. december 21-én, csütörtökön 16 órakor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár kistermében Balatonalmádiban. az előadás után kötetlen beszélgetésre invitáljuk önöket. Egyúttal terveink szerint megalakul az Összefogás a Veszprém-Balatonalmádi Vasútvonal Visszaállításáért Csoport. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2017. december 18. 

Molnár József felhívása!

A 2017-es esztendő tavaszán VERS-EXPRESSZ pályázatot hirdettünk, melyre jó néhány remek vers érkezett. Molnár József ki maga is részt vett a pályázaton egy kéréssel fordult kiállításunkhoz. Kérésére eleget téve tesszük közzé a következő felhívást! Reméljük önök is úgy gondolják, hogy a hazai költészetet ápolni kell.

2017. december 10.

Csurgó TV

A Csurgó TV munkatársai felvételt készítettek kiállításunk megnyitóján. Ezt a felvételt mostantól önök is megtekinthetik.

2017. december 3.

Vasutazz Velünk közönségtalálkozó

Véget ért a Vasutazz Velünk 2016. évi évadzáró közönség találkozója. Reméljük mindenki jól érezte magát. Kiállításunk a a rendezvény tombola sorsolására 2 db 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal évfordulós emlékbor, valamint egy a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállításra készült pezsgőt ajánlott fel nyereménybe . Gratulálunk a tombola nyerteseinek.

2017. november 30.

145 esztendős a Dombóvár - Zákány vasútvonal

145 esztendővel ezelőtt 1872-ben adták a forgalomnak a Dombóvár - Zákány vasútvonalat. 2017. november 20-n sok szeretettel várjuk Önt és kedves családját a 145. éves évforduló közös megünneplésére 16 órás kezdettel. Tartsanak velünk.

Nosztalgia jegypénztárunk ezúttal is kinyit. Kiállításunk megnyitójára érvényes emlékjegyüket ezúttal is a rendezvény kezdete előtt vehetik át. 

Kiállításunknak a csurgói történelmi park ad otthont.
Történelmi Park
8840 Csurgó, Táncsics tér 2.
+36-20-261-9967

2017. november 17.

140 esztendős a Nyugati pályaudvar

A pályaudvar terveit az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. A társtervező Bernárdt Viktor volt, amiért Ferenc József-rend kitüntetést is kapott. A Nyugati pályaudvar 1877. október 28-án nyílt meg. A pályaudvar vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított. Az eltelt 140 esztendő alatt sok ezer utas és vonat megfordult már itt. Jelenleg 6 vasútvonal induló és érkező vonatainak a pályaudvara. 

Kiállításunk az elmúlt 140 esztendő emlékére ünnepi kiállítást tervez. Kiállításunk megvalósításához várjuk jelentkezésüket, amennyiben bármiféle olyan tárggyal, mely a pályaudvar elmúlt 140 évéhez kapcsolódó és szívesen felajánlanák, vagy kiállításunk számára kölcsön adná.

2017. október 8.

Hasznos letöltések

Internetes oldalunk mint már észre vehették az utóbbi időben sok hasznos új funkcióval bővült. egyik új hasznos oldalrészünk a hasznos letöltések címet viseli. Ezen oldalunkon elsőként a gyerekes családok számára készült letölthető órarendünket találják meg. A későbbiek folyamán az évenként meg jelnő fali naptárunkat is szintén itt fogják majd megtalálni elektronikus formában.

2017. szeptember 20. 

Sinen Vagyunk

Nemzetközi menetjegyek értékesítése - a legjobb áron, kezelési költség nélkül. Sínséták - vezetett csoportos kirándulások vasútüzemi területeken. Művészeti séták Scherer Péterrel. Nosztalgiavonatok és retro járművek. Ezeket kínálja Sinen Vagyunk csapata. Érdekes programokat szerveznek ajánljuk az önök figyelmébe.  

2017. szeptember 12.

25 éves a MÁV Nosztalgia Kft.

2018-as esztendő számos vasúti évfordulót tartogat számunkra. Egyik általunk is megünnepelni kívánt vasúti évforduló a 25 éves MÁV Nosztalgia Kft. jubileuma.

 Figyelem felhívás! Kiállításunk e jeles évfordulóra várja azon személyek jelentkezését, kik ezen évforduló kapcsán bármiféle tárgyakkal rendelkeznek a MÁV Nosztalgia Kft. 25 évéből. Előre is köszönjük mindenki segítségét, kik a kiállításunk számára felajánlana, vagy jövő évi évfordulós kiállításunkhoz kölcsön adna tárgyakat.

2017. szeptember 11.

MTSZSZ családi nap szeptember 13.

Az idei évben szeptember 23-án (szombaton) rendezik meg az MTSZSZ Családi Napot. Zenés programokkal, foglalkoztatáspolitikai pódium beszélgetésekkel, a Vasúttörténeti Park eszközeinek használati lehetőségével, kvízjátékkal, egészségügyi sátorral, gyerekeknek játszóházzal, hívják és várják tagjaikat. A Vasúttörténeti Park Orient csarnokában kiállításunk is szeretettel várja az MTSZSZ tagokat. Figyelem ezen kiállításunk zártkörű rendezvény keretén belül kerül megrendezésre.

2017. szeptember 7.

Megjelent újságunk következő száma

2017. szeptemberében megjelentettük újságunk ezévi harmadik számát. Kellemes olvasást kívánuk hozzá.

2017. szeptember 4.

170 éves jubileumi vonat menetrend

Már csak pár nap és nyílik az ünnepi kiállításunk! Azon kedves vendégeink számára, kik a MÁV Nosztalgia Kft. ünnepi különvonatával érkeznek részükre közöljük a vonatok menetrendjét.

2017. augusztus 31.

Eredményhirdetés

A 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal évfordulója alkalmából grafikai pályázatot hirdetünk. a versenyre 2 db pályamű érkezett, melyre a beérkezési határidő lejárta után önök látogatók szavazhattak. köszönjük, hogy szavazataikkal kiválasztották győztesünk. A pályázatunk győztese dudás Zsolt! Gratulálunk nyertesünknek. Nyereményét 2017. szeptember 2-án ünnepélyes keretek között a szolnoki RepTárban veheti át.

2017. augusztus 30.

170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal


170 esztendővel ezelőtt 1847. szeptember 1-n adták át a forgalomnak a Pest-Szolnok vasútvonalat, melyet a Magyar Középponti Vasúttársaság építette gróf Zichy Ferenc vezetésével 800 000 forint ráfordításával. A MÁV Nosztalgia Kft., a szolnoki RepTár és a  Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... meghívja Önt és kedves családját, 2017. szeptember 2.gőzvontatású nosztalgiavonat a RepTárba való érkezése után  megrendezésre kerülő 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal ünnepi kiállítás megnyitójára. Kiállításunk megnyitójának várható kezdési időpontja 14:30 óra.

Kiállításunk megnyitójának keretén belül megemlékezünk az idén 10. jubileumi születésnapját ünneplő MÁV-START Zrt. is.

A kiállítás megtekinthető Szeptember végéig között az intézmény nyitvatartási idejében.

Helyszín: 5000 Szolnok, Indóház u. 4-6


Ismételten igazi jegycsemegét szerezhetnek be a 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal évfordulós kiállításának következő állomásán a szolnoki RepTárban az ide látgogatók. Várjuk önöket rendezvény helyszínén felállított Nosztalgia jegypénztárunkban, mely ezen a napon újra kinyitja kapuit. 

2017. augusztus 25.

Vasszekerek aranyokra

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei levéltár jóvoltából új időszaki kiállítás nyílik a levéltár épületében szeptember 4-én 14 órás kezdettel. Az intézményben megnyiló vasúttörténeti kiállításon kiállításunk eddig kevésbé látott kiállítási tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők. Várjuk önöket az intézménnyel közösen december 31-ig.  

2017. augusztus 25.

145 éves a Dombóvár alsó - Csurgó vasútvonal

145 évvel ezelőtt 1872. augusztus 14-én érkezett az első gőzmozdony vontatta szerelvény Dombóvár alsó felől Csurgó vasútállomásra. Csurgó város önkormányzata és a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... jubileumi kiállítást tervez ez év november közepétől. Kiállításunk várja azon személyek jelentkezését, kik a Dombóvár alsó - Zákány közti vasútvonalról bármiféle tárggyal rendelkezik, és kiállításunkat ezen tárgyakkal színesebbé tennék. A kiállítás végével azon személyek részére, kik a tárgyakat csak kölcsönbe adták, azok részére a tárgyakat épségben szolgáltatjuk vissza. Azon személyeknek részére, kik a tárgyakat kiállításunk számára felajánlják részükre emlékoklevelet adunk át megnyitó ünnepségünkön.

Várjuk jelentkezésüket.

2017. augusztus 22.

2018-as vasúti évforduló

2018-as esztendő számos vasúti évfordulót tartogat számunkra. Egyik általunk is megünnepelni kívánt vasúti évforduló a Szabolcsvármegyei hév Szatmár - Mátészalkai HÉV Mátészalka - Csenger - Szatmárnémeti 110 éves jubileuma.

Figyelem felhívás! Kiállításunk e jeles évfordulóra várja azon személyek jelentkezését, kik ezen vonallal kapcsolatos tárgyakkal rendelkeznek, melyet a kiállításunk számára felajánlana, vagy jövő évi évfordulós kiállításunkhoz kölcsön adna.

Várjuk jelentkezését.

2017. augusztus 20.

Jubileumi nosztalgia vonat

A 170 éves jubileumi kiállítás sorozatunk szeptember hónapjában Szolnokra látogat. Kiállításunk hivatalos megnyitója napján a 170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal jubileuma alkalmából szeptember 2-án Nosztalgia gőzvontatású különvonat közlekedik élén a 242,001-es pályaszámú gőzmozdonnyal Szolnokra. A 242,001-es pályaszámú gőzmozdony vontatta szerelvényre minden jegy elkelt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a MÁV Nosztalgia Kft. munkatársai egy második szerelvényt terveznek indítani Szolnokra élén a 220,194-es pályaszámú gőzmozdonnyal.

Kérjük, amennyiben szeretne utazni a második ünnepi nosztalgia szerelvényen utazni és egy felejthetetlen utazásban részt venni kérjük, jelezzen vissza 2017. augusztus 23. szerda 12.00-ig az utazas@mavnosztalgia.hu címre.

A visszajelzések függvényében hozzák meg a döntést, és fogják meghirdetni a második szerelvényt.
Az ünnpi gőzfelhős utazás a Szolnok Napja programsorozattal kiegészülve egész napos kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A szolnoki RepTár pedig a kiállított légi járműveken kívül a neki otthont adó, idén 170 éves, felújított Indóház miatt is páratlan élményt jelent.

Mindenkit szeretettel várunk a nosztalgia vonaton és a kiállításunk megnyitóján egyaránt.

2017. augusztus 18.

145 éve indult el az első gőzmozdony Csurgó vasútállomásra

145 évvel ezelőtt 1872. augusztus 14-én érkezett az első gőzmozdony vontatta szerelvény Dombóvár alsó felől Csurgó vasútállomásra. E jeles évforduló kapcsán emlékezzünk mindazon személyekre, kik a vasútvonal létrejöttében bármiféle munkát végzetek.

2017. augusztus 17.

Bugaci Kispöfögő

75 évvel ezelőtt 1942-ben készült a MÁV 490,053-as pályaszámú Bugaci Kispöfögőre keresztelt gőzmozdony. A mozdony 1983-tól a Kecskeméti Kisvasút 2009-es üzemszünetének bejelentéséig e kisvasúton dolgozott. Jelenleg az egykori kisvasút fűtőházában pihen és várja, hogy kazánja rendbetétele után újra munkába állhasson. Ezúton kívánunk e mozdonynak nagyon sok Boldog Születésnapot, és reméljük, hogy legalább még 4-szer ennyit köztünk él.

2017. augusztus 17.

InnoRail 2017

Kiállításunk a 2015-ös esztendőhöz hasonlóan idén is meghívást kapott az InnoRail nagyszabású konferenciára, melyet 2 évente rendeznek meg. Ha érdekli a vasút világa, szeretne új ismeretekkel gazdagodni várjuk szeretettel.

2017. augusztus 13.

Menetjegy gyűjtők figyelem!

Ismételten igazi jegycsemegét szerezhetnek be a 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal évfordulós kiállításának következő állomásán Abonyban. A különleges kiállításon 2 fajta menetjegy szerezhető be. Külön menetjegy a felnőttek és külön menetjegy a gyermekek részére. Korlátozott számban a látogatók függvényének megfelelően a gyűjtőknek mind két fajta jegy rendelkezésre áll a megnyitó napján. Ha ön menetjegy gyűjtő, akkor a nosztalgia jegypénztárnál a kiállítás helyszínén kérjük jelezze számunkra, hogy vasúti menetjegy gyűjtő  és mind két fajta jegyből szeretne emlékbe. Várjuk  sok szeretettel.

2017. augusztus 1.

170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal

170 esztendővel ezelőtt 1847. szeptember 1-n adták át a forgalomnak a Pest-Szolnok vasútvonalat, melyet a Magyar Középponti Vasúttársaság építette gróf Zichy Ferenc vezetésével 800 000 forint ráfordításával. Az Abonyi Lajos művelődési Ház és Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely  és a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... meghívja Önt és kedves családját, 2017. augusztus 11. 17 órára az intézményben megrendezésre kerülő 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal ünnepi kiállítás megnyitójára.

Kiállításunk megnyitójának keretén belül megemlékezünk az idén 10. jubileumi születésnapját ünneplő MÁV-START Zrt. és az idén 30 éves EuroCity közlekedésről is.

A kiállítás megtekinthető augusztus  11. és  31. között az intézmény nyitvatartási idejében.

Helyszín: 2740 Abony, Kálvin u. 1

 Nosztalgia jegypénztárunk ismét kinyitja kapuit. Várjuk önöket szeretettel augusztus 11. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg a kiállítás helyszínén.

2017. augusztus 1.

Nyári szünet

2017. július vége és augusztus hónapjának első napjaiban kiállításunk nyári szünetre vonul. Minden kedves látogatónknak köszönjük, hogy eddigi rendezvényeinket meglátogatták. Ne feledjék 2017 augusztus 11-től újra várjuk önöket kiállításainkon. A nyári szünet ideje alatt is várjuk a Grafikai pályázatra a pályaműveket, melyeket beérkezés sorrendjében teszünk közzé.

2017. július 28.

Visszatekintés

Mint ahogy korábban már említettük kiállításunk idén ünnepli jubileumi 10. születésnapját. A Jubileumi esztendő kapcsán kicsit vissza tekintettünk korábbi kiállításainkra és örömmel jelentjük be, hogy a 71. kiállításon is, valamint 1 díjátadó ünnepségen is túl vagyunk már. Köszönjük valamennyi látogatónknak, hogy eddigi rendezvényeinkre ellátogattak. Várjuk önöket a jövőben is, valamint a 72. kiállításunkon is Abonyban.

2017. július 28.

VERS EXPRESSZ verseskönyv

A költészet világnapja és a magyar költészet napja alkalmából a 2017-es esztendő első felében egy versíró pályázatot hirdettünk, melyre igen sok remek alkotás érkezett hozzánk. Az önök által beküldött versekből összeállításra került egy verseskönyv, melyet internetes oldalunkon digitális formában a VERS EXPRESSZ menüpontban elérhetővé tettünk az önök számára.

2017. július 24.

Grafikai pályázat

170 esztendővel ezelőtt 1847. szeptember 1. adták át a forgalomnak a Pest - Szolnok vasútvonalat. E jeles évforduló kapcsán pályázatot hirdetünk a 170 éves jubileum tiszteletére. Részletek honlapunk Grafikai pályázat menűpontjában.

2017. július 19.

Múzeumok éjszakája 2017


2017. június 24-én a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően idén is jelen leszünk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Várjuk önöket szeretettel a Magyar Vasúttöreténeti Park területén 17 órától 01 óráig  az Utasellátó egykori Múzeum presszó TEAKFA vázas étkezőkocsijában. 

170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal


170 esztendővel ezelőtt 1847. szeptember 1-n adták át a forgalomnak a Pest-Szolnok vasútvonalat, melyet a Magyar Középponti Vasúttársaság építette gróf Zichy Ferenc vezetésével 800 000 forint ráfordításával. A Zuglói Civil Ház és a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... meghívja Önt és kedves családját, 2017. június 23. 17 órára az intézményben megrendezésre kerülő 170 éves a Pest - Szolnok vasútvonal ünnepi kiállítás megnyitójára.

Kiállításunk megnyitójának keretén belül megemlékezünk az idén 10. jubileumi születésnapját ünneplő MÁV-START Zrt. és az idén 30 éves EuroCity közlekedésről is.

A kiállítás megtekinthető június 23. és július 24. között az intézmény nyitvatartási idejében.

Helyszín: 1144 Budapest, Csertő park 12.

Nosztalgia jegypénztárunk ismét kinyitja kapuit. Várjuk önöket szeretettel június 23. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg. 

2017. június 2.

Megjelent újságunk következő összevont száma.


2017. májusában megjelentettük újságunk ezévi első összevont számát. Kellemes olvasást kívánuk hozzá.

2017. május 25.

Vers-Expressz pályázati végeredmény

Lezárult a Vers-Expressz verspályázatunk szavazása. Köszönjük mind a 205 főnek aki a szavazásban részt vett. A nyerteseinket a megadott elérhetőségeiken értesítjük. A nyertesek és a pályázók különleges díjátadási ceremóniájáról a közeljövőben adunk tájékoztatást.

2017. április 30.

Vers-Expressz szavazás

2017. április 12 és 13. között alapos megfontolás alapján a Vers-Expressz 5 fős zsűrije meghozta végső alapos döntését. A zsűri álltal az 5 legjobbnak itélt pályaműből önök kedves olvasóink szavazatjaik alapján dönthetik el április 30-ig bezárólag, hogy mely 3 szerencsés pályázó legyenek a szerencsés nyertesek. 

Köszönet Molnárné Zsólyomi Júliannának, Nagy Editnek, Nehéz Györgynek, Urbán Richárdnak és Vass Krisztina zsűri tagoknak, hogy meghozták döntésüket.

A zsűri álltal 5 legjobbnak ítélt pályamű a következő:

Balogh Piroska: Hatos Nohab

Dudás Zsolt: A mozdonyszelídítő.

Ember István: Utazás az élet vonatán

Janzsó Miklós: Vonattal az éjszakába

Kertész Marianna: Utazás 

Vers Expressz

Kedves látogatóink. A pályázatra beküldött verseket oldalunk Vers Expressz menűjében találhatják meg.

2017. március 28.

170 éves a Magyar Vasút Hódmezővásárhely

2016. július 15. ünnepelte fennállásának 170. évfordulóját a magyar vasút. Ennek apropóján vándorkiállítást hoztunk létre, melynek utolsó állomására Hódmezővásárhelyen kerül sor. Kiállítási tárlatunk Március 18. és 25. között látogatható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ jóvoltából az intézmény nyitvatartási idejében. Kiállításunk megnyitója március 18. 15:00 óra várjuk önöket.

2017. március 6.

Jegykiadó gép restaurálás

A 2017-es esztendőben a vasúti jegykiadással foglalkozó gyűjteményünk számos további helyszínen lesz látható. Ennek apropóján a látogatók néhány korabeli vasúti menetjegykiadó gépet személyesen is ki próbálhatnak. A gépeket a bemutatás előtt két egykori gyártó cégük a DATA-PRESS KFT és az INFO*SYS KFT szakemberei nézik át és javítják ki hibáikat. Vendégeink jegykiadó gépeinket üzem közben legközelebb Március 18-án tekinthetik meg. A gépek újbóli beüzemelésük napjára várjuk önöket sok szeretettel. 

2017. március 2.


Kiállításunk bemutatása a XXIII. Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozó keretén belül

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány, és a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tisztelettel meghívja Önt a Kárpát-medence kisvasútjainak népszerűsítése, valamint a közös kommunikáció, gazdaságos működtetés összehangolási érdekében szervezett XXIII. Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozóra. A konferencia résztvevői a rendezvény során kiállításunkkal is megismerkedhetnek. Várjuk önöket sok szeretettel.

Időpont: 2017. február 1., szerda 10:00-15:00

Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Kar Budapest,1088. Szentkirályi u.28.

2017. január 31.

Kossuth gőzhajó

Zsigmond Gábor és Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... erre az évre a Kossuth gőzhajón egy különleges Utasellátós kiállítást tervez ez év tavaszára. Bárki aki az Utasellátó hajós korszakhoz köthető tárgyakkal vagy fényképpel rendelkezik, és úgy gondolja érdemes lenne bemutatni szívesen fogadjuk a kiállításba. Természetesen a kölcsön kapott anyagok a kiállítás végén visszakerül azokhoz akik adták, ha máshogy nem rendelkeztek. Ha pedig valaki felajánlaná a gyűjteményembe azt meg előre megköszönöm. Aki nem tudná Zsigmond Gábor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban dolgozik mint tudományos főigazgató-helyettes.


Legyen újra rövid időre pezsgő Utasellátós élet a hajón.

Mindenki segítségét köszönjük. 

2017. január 28.

Meghívó

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"...  ezúton tisztelettel meghívja Önt a Explorer Vasutas Világjáró Klub közgyűlésése keretén belül megrendezésre kerülő évértékelő, évadnyitó rendezvényünkre. 

Helyszín: Törekvés Művelődési Központ, 1101 Budapest, Könyves Kálmán krt. 25.

Kőbányai út - Könyves Kálmán krt. Kereszteződése

Rendezvény helyszíne Zugló vasútállomásról az 1-es villamossal, Kőbánya alsóról, Blaha Lujza tér (Népszínház utcából) 28-as villamossal, Deák tértől, Kőbánya alsóról a 9-es autóbusszal közelíthető meg.  Várjuk önöket sok szeretettel 2017. január 14-én 10 óra 30 perces kezdettel.. 

2017. január 7.

InnoRail 2017

2017. október 10-12. kerül megrendezésre a III. InnoRail Budapest vasútszakmai konferencia. Ezt a rendezvénysorozatot a vasúti közlekedés iránt elkötelezett magyar szakemberek hívták életre azzal a céllal, hogy közösen gondolkodjanak a vasúti közlekedés jelenéről, annak jövője érdekében.

A konferencia egyik fő témája a Vasúti informatika! Kiállításunk az előző konferencia nagy sikerére való tekintettel ismételten kiállítóként tervezi részvételét a konferencián. Ezért várjuk mindazok jelentkezését, akik a vasúti informatika, vagy a távközlés, biztosítóberendezés és forgalomirányítás témaköréhez kapcsolódó tárgyakkal tudná segíteni gyűjteményünk.


Mindenki segítségét előre köszönjük.

2016. december 17.

Jeles vasúti évfordulók 2017-ben!

A közelgő 2017-es esztendő is jó néhány fontosabb vasúti évfordulót tartogat számunkra. A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... a jövő évi évfordulók közül két jelentősebb évfordulót is megszeretne ünnepelni.
A két legfontosabb vasúti évforduló, melyet kiállításokkal szeretnénk meg ünnepleni azok a következőek:
- 170 éves a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal- 10 éves a MÁV-START Zrt.
Ezért bárki aki a két általunk kiválasztott évfordulóhoz bármiféle tárggyal rendelkezik, melyet szívesen felajánlaná a kiállítás számára, vagy a jövő évi kiállításainkhoz kölcsön adná várjuk jelentkezését.

2016. december 10.

Vasutazz Velünk jövő évi program ismertető


Szendrey András és csapatával közösen szeretettel meghívjuk önt és kedves családját a 2016. december 6-n a Budapest-Nyugati pályaudvar területén található királyi váróban tartandó Vasutazz Velünk jövő évi programismertető rendezvényére. 

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációs szándékukat legkésőbb december 5. 12 óráig a szendrey.andras@vasutazzvelunk.hu  címre küldjék meg. 

A különleges rendezvény hangulatáról Vincze Lilla meglepetés programja mellett, lehetőséget biztosítunk a Hálókocsi kalauz kedvence és a Sétahajós kedvence pálinka különlegességünk megkóstolására. 

Szendrey András és csapatával várjuk önöket.

2016. november 29.

Megjelent  újságunk következő összevont száma.

2016. novemberében megjelentettük újságunk ezévi második összevont számát. Kellemes olvasást kívánuk hozzá.

2016. november 24.

Nosztalgia jegypénztárunk ismét kinyitja kapuit. Várjuk önöket szeretettel november 23. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg, ahol minden látogató egy 2017-es fali naptárat kap ajándékba.

2016. november 19.

Szolgálati közlemény!

Kiállításunk új tárgyainak elszállításához erre alkalmas  platós furgonra lenne szükségünk. Ezért várjuk azok jelentkezését, kik segíteni tudnának részünkre a tárgyak elszállításában. Mindenki hathatós segítségét előre köszönjük. Várjuk jelenetkezésüket.

2016. október 31.

Mozdonyból repkedő szikrák

2016. október 14. egy különleges kiállítás nyílik Vácon a helyi levéltár szervezésében. A kiállítás anyagjának gondos összeállítását Vekker András levéltáros végezte, ki az összegyűjtött anyagok mellé kiállításunk néhány eddig kevésbé látott tárgyát is  kölcsön kérte. A kiállítás fő szervezője Vekker András nagy vasútbarát, és szereti vendégeit illő módon megvendégelni. A különlegesnek ígérkező kiállítás megnyitón a rendezvény szervezőinek kérésére meg kóstolhatóvá tesszük az Utasellátó egykor híres üdítőjét az Utas-Üdítőt, valamint a vendégek részére elérhetővé tesszük kiállításunk 2017. évi naptárját.

Ha tehetik nézzék meg a különleges tárlatot a Váci Madách Imre Művelődési Központban.

2016. október 12.

2017. évi fali naptár

Elkészült 2017-es esztendőre szóló fali naptárunk. Falinaptárunk első példányait 2016. október 3. megrendezésre kerülő 170 éves a magyar vasút kiállításunk megnyitóján vehetik át. Falinaptárunk internetről letölthető példányát a későbbiek folyamán tesszük elérhetővé.

2016. szeptember 27.

Október 3-án újra kinyit a Nosztalgia Jegypénztár. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg.

Móron lenni jó

Jöjjön velünk a és utazzunk közösen a Vasutazz Velünk szervezésében a legendás 424-es vontatta nosztalgia különvonaton a Móri bornapokra. Az út során a vonat utasai részére az indulás után fogadó itallal is kedveskedünk, mely nem más mint a kiállításainkról már jól ismert egykor híres Utas-Üdítő lesz. Szendrey András és csapata odaútban igaz-hamis játékra invitál mindenkit, melynek eredményhírdetésére visszaútban lesz. A játékban résztvevő kedves vendégek ajándékokat nyerhetnek majd többek között a kiállításunk álltal felajánlott értékes nyereményeit.  

Szendrey András és csapatával közösen várjuk önöket! Ha tehetik tartsanak velünk.

2016. szeptember 15.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás a Gőzmozdony Parádé és Étkezőkocsi Találkozó keretén belül

Hosszú idő után újra megrendezésre kerül az idei esztendőben a korábbi évek nagysikerű rendezvénye az Étkezőkocsi Találkozó. A rendezvény keretében ne feledjék felkeresni a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás helyszínét is, ahol az Utasellátó történelmét ismerhetik meg napjainkig. A korábbi évekhez hasonlóan a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás keretében ismét totó sorsolást tartunk 14:00, és 16:00-kor értékes nyereményekért. Minden nyugdíjas és aktív Utasellátós munkatársat és látogatót szeretettel várunk szeptember 10-én a 88-81 029-es pályaszámú Pannónia étkezőkocsiban. 

Az Étkezőkocsik Találkozóján magyarországi vasúti cégek konyhái versenyeznek egymással, majd megnyílnak a közönség részére, ahol a vendégek szolid árakon kóstolhatják meg a finom étkeket. A versenyző csapatok étlapja megtekinthető majd a Vasúttörténeti Park honlapján, és lehetőség lesz előzetes asztalfoglalásra is az étkezőkocsikban.

Hogy mely csapatok is mutatkoznak be az étkezőkocsik versenyében: MÁV Nosztalgia Kft, Vasutazz Velünk, Retour Étkező

Az Étkezőkocsi-verseny zsüritagjai:

A zsűri elnöke: Kovács László - a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa
A zsűri tagjai:
Vincze Lilla - EMeRTon-díjas énekesnő, szövegíró, az idén 30 éves jubileumát ünneplő Napoleon Boulevard zenekar énekesnője
Jakabffy László - az esztergomi Prímás Pince szaktanácsadója, Gundel-díjas (2015.) "Konyhaművészet Mesterei Cím" birtokosa.
Pesti István - a PLATÁN RESTAURANT & CAFÉ Michelin-csillagos konyhafőnöke.


A Fedélzeti Utasellátó vándorkiállítás csapatának kínálata a készlet erejéig:


Üdítő:

- Utas Üdítő
Rövid italok:

- Sétahajós kedvence
Pezsgő:

- Utasellátó
Borok:

- Rúzsa Sándor kedvence édes vörösbor 

- Rúzsa Sándor kedvence édes Rosé

- Pincér kedvence

Várjuk önöket sok szeretettel!

2016. augusztus 27.

170 éves a magyar vasút Kismaros

Tárlatunk megtekintéséhez a MÁV-START Zrt. Nyugati-pályaudvarról illetve Vácról induló G70-es vonatokat ajánljuk.

Szeptember 5-én újra kinyit a Nosztalgia Jegypénztár. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg.

2016. augusztus 27. 

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Törekvés

Figyelem felhívás!

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... várja azon személyek jelentkezését, akik a hazánkban közlekedő favázas étkezőkocsikról bármiféle képi, írásos és egyéb dokumentációval rendelkeznek 1948 előtti és utáni korszakukról.
Jelentkezésüket Operaház Eifel Csarnok jeligével az alábbi elérhetőségen várjuk: vasut@freemail.hu

Segítségüket előre is köszönjük.  

2016. augusztus 18.

Nyári szünet

2016. augusztus hónapjában kiállításunk nyári szünetre vonul. Minden kedves látogatónknak köszönjük, hogy eddigi rendezvényeinket meglátogatták. Ne feledjék 2016 szeptemberétől újra várjuk önöket kiállításainkon.

2016. augusztus 16.

Étkezőkocsi Találkozó Magyar Vasúttörténeti Park

2016. szeptember 10-n újra megrendezésre kerül az Étkezőkocsi találkozó a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a Fedélzeti Utasellátó Vándotkiállítás kisebbik gyűjteményi anyagját tekinthetik meg egy különleges helyszínen egy vasúti étkezőkocsiban berendezve. A korábbi évekhez hasonlóan a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás keretében ismét totó sorsolást tartunk 14:00, és 16:00-kor értékes nyereményekért. Minden nyugdíjas és aktív Utasellátós munkatársat szeretettel várunk szeptember 10-én. 

Várjuk önöket sok szeretettel!

2016. augusztus 9.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Törekvés Művelődési ház

Nagy szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás következő helyszínére. Rendezvnyünk következő helyszíne ezúttal a budapesti Törekvés Művelődési Ház, ahol 2016. Szeptember 2-n 15 órás kezdettel nyitunk. Kiállítási tárlatunk megtekintése ezúttal is ingyenes. Ismerje meg ön is az utasellátó elmúlt közel 68 éves történelmét, és legyen részese velünk egy fantasztikus időutazásnak. Ha tehetik tartsanak velünk. Minden nyugdíjas és aktív Utasellátós munkatársat szeretettel várunk szeptember 2-án. 

Várjuk önöket nagy szeretettel kiállítási helyszínünkön.

2016. augusztus 9.

170 éves a magyar vasút Sződliget


Tárlatunk megtekintéséhez a MÁV-START Zrt. Nyugati-pályaudvarról illetve Vácról induló S70-es vonatokat ajánljuk. 

Július 29-én újra kinyit a Nosztalgia Jegypénztár. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg. 

2016. július 25.

170 éves a magyar vasút

A tegnapi napon Szendrey András barátommal közösen megnyitottuk a 170 éves a magyar vasút című kiállítást Vácon. Köszönet Andrásnak a megnyitón való közreműködésért.

Vincze Lilla és Dóka Attilának külön köszönet, hogy ismét a nosztalgia vonat utasai között üdvözölhettük őket.

Továbbá itt szeretnék köszönetet mondani Vác város vezetésének, a Madách Imre Művelődési Központ valamennyi munkatársának, a MÁV Nosztalgia KFT. valamennyi munkatársának, a helyi Turinform iroda munkatársainak, valamint  Szendrey Andrásnak, Urbán Richárdnak,  Godinger Klárának és  Csöngei Máriának, hogy munkájukkal segítették a kiállítás létrejöttét.

2016. július 16.

Július 15-én újra kinyit a Nosztalgia Jegypénztár. Várunk mindenkit Madách Imre Művelődési Központban délután 14 órás kezdettel Vácon. Ne feledjék kiállításunk megnyitójára a díjmentes belépőjegyüket a Nosztalgia Jegypénztárunkban válthatják meg.

2016. július 7.

Múzeumok Éjszakája 2016. június 25.

Már csak 1 napig látható a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás a Pestújhelyi Közösségi Házban. Köszönjük mindenkinek aki megtekintette tárlatunkat, vagy megtekinti a holnapi nap folyamán.

2016. június 25-én egy napra újra kinyit a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás. Várjuk önöket a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül a Verseny utca 1 szám alatt található alkalmi kiállításunkon. Kiállításunk 13 óra és 0 óra között látogatható a szombati napon. Ne feledjék ismét lesz totó sorsolásunk. A nap folyamán többször is sorsolást tartunk. Nyereményeink ismét igen értékesek. Várjuk önöket rendezvényünkön.

2016. június 21.


Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás és Pestújhelyi Napok megnyitó


  • MÁV-START Zrt. 2014. májusában hirdette meg az utasellátós ereklyék megmentését célzó programját. A gyűjtemény 2014. júniusban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban mutatkozott be először Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás néven, majd a VOKE művelődési házainak közreműködésével országos körútra indult.
  • kiállításon 67 év relikviái láthatók: menükártyák, belső használatra készült szakácskönyvek, régi szakácsruhák, étkészletek, hálókocsi kalauz- és felszolgáló-egyenruha, kártyanaptár, utas szótár és egyéb érdekességek. A tárlat bemutatja az utasellátó szolgáltatás második világháború utáni elindulását, egyebek mellett a korai hálókocsikat és azok berendezéseit is.

A kiállítást megnyitja: Nehéz György, magángyűjtő, a kiállítás kurátora és Imri János, az Utasellátó Központ egykori vezetője.A protokoll után várunk mindenkit a Ház kertjében kialakított vasúti restiben, ahol cigányzene szórakoztatja a közönséget.

A 24. Pestújhelyi Napokat megnyitja Hajdu László polgármester.


2016. május 25.

Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar

A mai napon hivatalosan is átadásra került Békéscsabán a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar! Köszönjük mindenkinek, aki megnyitón részt vett. A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar első hivatalos kiállítása a magyar vasút távközlésének történelmét mutatja be. 

A főpályaudvar nyitó tárlata június 8-ig látható a Gőzmalom téren.

2016. május 25.

51 55 88-81 014-0 pályaszámú volt Utasellátó étkezőkocsi utóélete

Az Utasellátó egykori 51 55 88-81 014-0-es pályaszámú WRm sorozatú étkezőkocsija nemrégiben teljes átalakuláson esett keresztűl. Az új átalakulásának köszönhetően megváltozott a jármű belső kialakítása, valamint sorozat és pályaszáma. Az egykori Utasellátó étkezőkocsi, melyet az 1980-81-es esztendőben szereztek be immáron WSRmee 87-71 001-es pályaszámon a MÁV Nosztalgia KFT égisze alatt közlekedik tovább.

Az étkezőkocsik történelmével foglalkozó személyek ilyenkor szomorúanveszik tudomásul, hogy egy régi Utasellátó étkezőkocsival ismételten kevesebb lett, de a jármű új funkciójának köszönhetően reméljük sokáig még köztünk maradhat.

A 88-81-es sorozatú étkezőkocsikból a 004-es a 012-es és a 029-es pályaszámúak átalakított belsővel aktív nosztalgiás életet élnek. Aki eredeti 88-81-es sorozatú étkezőkocsit szeretne szemügyre venni, az-az időszakosan közlekedő MÁV-START Zrt aktív állományában megtalálható 88-81 027-es pályaszámú étkezőkocsit keresse, vagy a Rácalmáson kiállított 88-81 010-es pályaszámú járművet keresse.

Köszönet mindazon személyeknek, akik fáradságos munkát nem kímélve azon tevékenykednek, hogy az utókor számára minél több 88-81-es sorozatú étkezőkocsi megmaradhasson.

In memorian!

Egykoron alig volt olyan település, ahol Utasellátós büfé, vagy étterem ne lett volna megtalálható. Így volt ez Drégelypalánkon is. Az állomási állóüzemek az idők folyamán kiszervezésre kerültek a Resti berkeibe. Ezen helyiségeket bérleti viszonyba adták különböző vállalkozásoknak. Jó néhány helyen szerencsére azonban a dicső Utasellátó állóüzemi múltra visszatekintő régi táblák is kint maradtak. Ez történt Drégelypalánk állomásán is, ám azonban nemrégiben az egykori épület lebontásra került. A lebontott épületen egykoron megtalálható tábla is a bontás áldozatául esett. Emlékezzünk ezzel a képpel az egykori Drégelypalánk állomáson található Utasellátó állóüzemre.

A kép forrása: https://www.retronom.hu/node/49951

Reméljük további Utasellátó táblák nem tűnnek el a történelem homályába.

Figyelem, bárki aki kallódó Utasellátó tábláról tud kérjük jelentkezzen.

2016. március 9.

Segítségkérés!


A mai napon a kiállítás gyűjteményébe került a képen látható étlap, kissé hiányosan. Sajnos az elmúlt időszak folyamán az étlap belsejéből eltávolításra kerültek az eredeti étlapok, így csak a benne lévő MÁV Utasellátó Rt. időszakból való Dráva névvel ellátott tájékoztató lap egy Coca-Cola reklámlap és egy U-Tours reklámlap maradt benne. A tájékoztató lapom jól olvasható, hogy ha bankkártyával fizetett, akkor a számlát forintban vagy német márkában állították ki. Bárki aki segíteni tudna, hogy az eredeti étlapok akár másolatban is az étlapba kerülhessen Várjuk jelentkezését. 

2016. március 8.

Gyűjtés indul a feleslegessé vált Utasellátós tárgyi emlékekért!

Csoki roló, "sztaniolba" csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, Herendi, Hollóházi logózott porcelánok, ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek.

A MÁV-START Zrt. Utasellátó Központjának történelme 67 éves múltra tekint vissza, melyet különböző helyszíneken már volt szerencsénk bemutatni. A következő kiállítási helyszíneinket megelőzően a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... meghirdeti az Utasellátó ereklyék megmentésére és befogadására szolgáló programját. Minden már feleslegessé vált, az Utasellátó szolgáltatással kapcsolatos tárgyat, emléket, szívesen befogadunk, melyek közül a valamennyit be is mutatunk.

Várjuk jelentkezésüket.


Idegenvezetők világnapja 

2016. február 26. és 28. között rendezik meg az idegenvezetők világnapját. Ennek kapcsán emlékezzünk meg közösen egy vasúti vonalunk rövid történelméről.


A századforduló környékén épült meg a Kaposvárt Siófokkal összekötő vasútvonal. Ennek a vonalnak az első része 1894-ben nyílt meg Kaposvár-Mocsolád között Helyiérdekű vasútként. A mai vasútvonal felső szakaszát 1904-1906 között építtette a Mocsolád-Tab-Siófok Helyiérdekű Vasút. A vasútépítés fő vállalkozója Pallós Ignác volt, aki több vicinális vonal építését követően belebukott vállalkozásaiba, és 1912-ben öngyilkos lett. A teljes vonalon a forgalom 1906.10.23-án indult meg.

A képen látható részvény képe Ádánd község honlapjáról származik. 

2016. február. 27.


Budapest, végállomás - Vasúti történetek a 19-20. századból 

2016. február 26. 18 órás kezdettel Imagine Budapest szervezésében Frisnyák Zsuzsa, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa segítségével nagyszerű előadást tartott a budapesti pályaudvarok történelméről a Budapest Pontban. Az érdeklődők az előadás szünetében és a végén budapesti pályaudvarokról származó tárgyi emlékeket tekinthetett meg.  Köszönet Káldi Emesének és csapatának, hogy lehetőséget biztosított, hogy a pályaudvarok egykori és ma használatos tárgyaiba bepillantást nyerhettek az érdeklődők. 

2016. február 26.

Wagons-Lits tárgyi emlékek

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... várja azon személyek illetve cégek jelentkezését, akik a képen látható Wagons-Lits tárgyak megvásárlásában segítséget tudnának nyújtani.
Segítségüket köszönöm.

2016. február 22. 

Café Waggon!

"Zöld Szemafor Söröző néven, vendéglátó ipari egységként kezdte el működtetni 1990-ben a városligetben az egykori Utasellátó múzeumpresszó egyik volt törzsvendége. 1996-ig még egy tulajdonosváltást élt meg a Szemafor, majd '96 októberében a jelenlegi tulajdonos birtokába került. Az új tulajdonos, baráti és családi segítséggel - megőrizve az eredeti elemek látványosságát - felújította.1997. április 12.-én Gyula napján, Cafe Waggon néven megnyitotta - a sors véletlenszerű akaratával, így emléket állítva Gyula nevű édesapjának, aki szintén a vendéglátásban dolgozott." Ez a történeti leírás olvasható a Café Waggon hivatalos honlapján.

Sajnos a Városligeti Múzeum negyed kialakításával a jármű sorsa bizonytalanná vált. A jelenlegi tulajdonos az alábbi felhívást tette közzé internetes oldalán:

"Kedves Vendégeink!

Sajnálattal értesítünk mindenkit, aki szerette és kedvenc helyének tekintette a Cafe Waggont, hogy a vagon a városligetben végérvényesen befejezte tevékenységét. 2016. február 29-ig vagyunk kénytelenek elszállíttatni, amelynek körülményei még számunkra sem pontosan ismertek. Sajnos az elmúlt év minket kényszerintézkedésekre kötelezett, állami cég és intézmény bürokratikus útvesztőjébe terelt, önhibánkon kívül az utolsó pillanatban tudunk talán megoldást találni. A Cafe Waggon eladó, elszállítási, tárolási helye megoldásra vár.

köszönettel:
Lengyel Marian
30/395-5454 "

Amennyiben a jármű sorsa nem rendeződik ócskavasként kerülhet értékesítésre tudtuk meg a tegnapi napon. Bárki akinek bármiféle kézzel fogható ötlete, illetve bármiféle segítséget tudna nyújtani a jármű megmentésében kérjük jelentkezzen, hisz közös érdekünk, hogy a jármű megmenekülhessen.

2016. február 20.

World Travel Catering & Onboard Services Expo

2016. április 5. és 7. között rendezik meg Hamburgban a World Travel Catering & Onboard Services Expo-t. A kiállítás egy nemzetközi fedélzeti gasztronómiai ritkaság, melynek keretében nem csak a légi, hanem a vasúti vendéglátást is bemutatják a nagyvilágból. Ha érdeklik a részletek látogassa meg a rendezvény hivatalos honlapját vagy Facebook oldalát.

Internet címük: https://www.worldtravelcateringexpo.com/

Facebokk elérhetőségük: https://www.facebook.com/wtce.expo/?fref=ts 

2016. február 17.

Támogatókat keresünk!

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... várja azon személyek, cégek jelentkezését, akik szívesen támogatnák gyűjteményünket. 

Várjuk segítő jelentkezésüket.

2016. február 14.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás

Már csak pár nap és véget ér a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás utolsó VOKE-s helyszínének programja. Kiállításunk Február 19-ig látogatható a VOKE SZIM művelődési ház nyitvatartási idejében. Ha még nem látta siessen, mert érdemes.
Várjuk önöket! 

2016. február 14.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Budapest

Véget ért a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállításunk utolsó VOKE helyszínének a megnyitója. Köszönjük mindenkinek, hogy ellátogatott a rendezvényünkre.

Külön köszönjük a részvételt Kecskeméti Róbert úrnak, Csapkó István úrnak és Imri János egykori Utasellátó vezetők és központvezető uraknak, hogy jelenlétükkel emelték a rendezvényünk. Továbbá köszönjük minden egykori dolgozó jelenlétét rendezvényünkön.

2016. február 5. 

Ó-Paks vasúti múzeum

16 esztendővel ezelőtt 2000-ben az egykori Paksi Vasúti Múzeum bezárta kapuit. Az 1896-ban épített régi vasútállomás és tartozékait és vágányhálózatát a MÁV és a Közlekedési Múzeum közös elhatározásából őrizték meg az utókor számára.

Az állomásépületben helyett kapott egy századeleji hangulatban berendezett vasúti resti is, melyben az Utasellátó Vállalat hangulatos büfét nyitott.

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... e restihez köthető fényképeket és fellelhető tárgyi emlékeket keres. Ha ön segíteni tudna várjuk jelentkezését.

A kiállítás új tárgya

A napokban egy Optima típusú írógép érkezett a kiállítás gyűjteményébe. A képen látható írógéppel gépelték egykoron az Utasellátó étlapjait. Köszönet az Utasellátó munkatársainak, hogy ezt a tárgyat a kiállítás rendelkezésére bocsátották.

Várjuk az önök támogatását felajánlását is. Ha teheti támogassa értékmegmentő tevékenységünket

2016. január 21.

Segítség kérés

A Vándor Vasúttörténeti Kiállítás "Megy a Gőzös"... kiállítás Utasellátó történelmi anyagjában az elmúlt esztendők során károk keletkeztek. Várjuk azon személyek cégek jelentkezését, akik porcelán tárgyak restaurálásában segítséget tudnának nyújtani. Várjuk jelentkezésüket!

2016. január 20. 

Kultúrházak éjjel-nappal Istvántelken a volt Landlerben

Kiállításunk a Voke Szim Művelődési Ház keretén belül csatlakozott a Kultúrházak éjjel nappal című rendezvényhez. Várjuk önöket szeretettel eme rendezvénysorozat kapcsán is.

2016. január 19.

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás

Lassan végéhez közeledik a 2014-ben indult kiállítás sorozatunk, mely 2016 januárjában elérte a 40.000-es látogatói létszámot. Köszönjük, hogy ennyien megtekintették az Utasellátó történelmét bemutató tárlatunk eddig.

Ne feledjék debreceni kiállításunk január 31-ig még látogatható, és utolsó VOKE helyszínünk februárban nyílik.

2016. január 14. 

Segítség kérés

Egykoron külsős üzemeltetők használták a képen látható két pénztárgépet az Utasellátó tulajdonú étkezőkocsikon. A képen egy OMRON GR30 és egy SAMSUNG ER 250 F típusú pénztárgép látható. A képen látható pénztárgépek rendbetételéhez hozzáértő szakemberek jelentkezését várja a kiállítás.

2016. január 10..