Ganz Ábrahám

2018.11.25

Ganz Ábrahám élete és munkássága 

Ganz Ábrahám egy kilencgyerekes református kántortanító legidősebb fiaként született a svájci Unter Embrachban 1814. február 6. Édesanyját korán elveszítette. 1841 augusztusában érkezett a pesti Hengermalomba, ahol az első pesti kupolókemence felépítője, majd az öntöde vezetője lett. 1843-ban egy öntés során súlyos balesetet szenvedett, majdnem megvakult, de a bal szeme megmaradt. 1844-ben hozta létre vasöntödéjét Budán. A fóti kastély munkálatai során került kapcsolatba Ybl Miklóssal. Saját szabadalma alapján gyártott kéregöntésű vasúti kerekeket, vasúti kereszteződési csúcsbetéteket, gabonaipari őrlőhengereket. Ganzzal együtt érkezett hazánkba Haggenmacher Henrik későbbi sörgyáros.

1849-ben Ne bántsd a magyart! feliratú ágyúcsöveket öntött. Haynau hatheti fogságra ítélte, amelyből csupán néhány napot töltött le. 1849. október 24-én a pesti késesmester, Heisz Lőrinc leányával, Jozefával házasságot kötött. Saját gyermeke nem született nevelt leánya, Pospesch Anna . Európában ismert gyáros az 1860-as évek elején gyárának és termékeinek állandó korszerűsítése mellett egy nagyszabású bérház emelését is tervbe vette. Az Akadémia területétől északra fekvő telekre Ybl Miklós 1862. június 3-án nyújtotta be építési kérelmét Ganz nevében, az engedélyt július 23-án adta meg Pest város tanácsa. 1863-ban Ferenc József Érdemrendet kapott.

1863-ban kapott Ferenc József érdem
1863-ban kapott Ferenc József érdem

Munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok. A túlfeszített munka és családi problémái idegrendszerét kikezdték. 1867 decemberében a Dunán túl korán kezdett el zajlani a jég, emiatt le kellett állítani a hajózást, mely megbénította az üzemét és emiatt a gyáros nem tudta teljesíteni a határidős szállításokat. A gyáros támogatta a jótékony intézeteket, munkásainak kórházat alapított, az elnyomorodottaknak nyugdíjat fizetett. 1867. november 23-án munkatársai körében ünnepelte a százezredik kéregöntésű kerék előállítását.

1867. december 15-e szomorú és végzetes vasárnapja, életének utolsó napja volt. A család a Duna-parti ház díszes ebédlőjében ült, amikor Ganz váratlanul felállt és kiment. A lakás egy másik szobájában betegen fekvő nevelt leányát még megsimogatta s az udvari körfolyosóra rohant, majd az egyik emeletér levetette magát a ház udvarára. 1867. december 19-ón temették el a Kerepesi temetőben. 1868. március 11-én Ganz Jozefina Pest város Tanácsához fordult, hogy férje emlékére a köztemető délnyugati szegletében egy síremléket engedélyeztessen.