Szendrey András

2018.11.03

1951. december 19. született Sárospatakon. Tanulmányait a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum után a Kandó Kálmán Villamosipari Főiskolán erősáramú üzemmérnök végzettséget szerzett. Kiegészítő és külföldi tanulmányai: Közgazdaságtudományi Egyetem, Piacgazdaság 1992; REFA Munkaelemzés és Munkaszervezés; Trinity College Dublin - Market Economy külföldi egyetemi képzés; az SNCF szervezésében szakmai képzés Franciaországban; turisztikai és szakmai tanfolyamok.

Tanulmányait befejezve 1973. szeptember 10-én tanulóként kezdte meg vasutas pályafutását. Három évvel később már villamos üzemmérnöki munkakörben tevékenykedett a MÁV Keleti pályaudvari vontatási főnökségén. 1980-tól vezetői pozíciókat töltött be a fenntartási csoportvezetőtől a műszaki szolgálati főnökig.  1981. február 20-n házasodott. MÁV-os pályafutását 1993. június 30-án fejezte be.  Ügyvezető igazgatói tisztét a MÁV Nosztalgia Kft.-nél 1993. január 31. és 2014. július 31. között nyugdíjba vonulásáig látta el. Nyugalomba vonulásáig mint alapítói delegált a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány Kuratóriumának tagja is volt. 1998-2000 között aktív tevékeny szerepet játszott a Vasúttörténeti Park kialakítását megelőző munkálatok szervezésével és koordinálásával, és 2000-től 2011-ig, a Vasúttörténeti Park saját munkaszervezetének létrehozásáig a park mindennapi életét is operatívan irányította. 2015-től a Kuratórium mellett működő "Seniorok Tanácsa" tanácsadó testület egyik tagja volt. A VSC Senior teniszklubbjának tagja is volt.  Nem lankadó munkakedvvel nyugdíjasként hozta létre a Vasutazz Velünk! utazásszervező irodát.

 Az angyalföldi járműparádék, a  Royal Hungarian Express, a betyáros pusztába közlekedő nosztalgiautak valamint a belföldi nosztalgiautazások, a Gyertyafény expressz, az élményvonatok és a Danube Express  bevezetése és térhódítása is nevéhez fűződik. A Vasúttörténeti Park koordinálásával töltött éveiből többek között nevéhez fűződik a Nemzetközi Étkezőkocsi találkozó és a Gőzmozdony Grand Prix programsorozatok bevezetése.

Vasutas berkekben "András, a nosztalgiás" néven emlegették őt. Kisbandi, Bandika, Andriska, András, Mérnök Úr, Pán Direktor és még sorolhatnánk azokat a neveket, melyeken szólították őt. Sok embert juttatott el vonattal számos csodálatos európai helyszínre többek között a Barátok közt Esztergomban, Madách expressz, Gáspár-csúcs expressz, Albert expressz, Vaskapu-Herkules expressz, Admirális expressz, Tátrai futár expressz, Ady Endre emlék expressz fedélzetén, hogy csak néhányat említsünk az utazások közül melyeket a közelmúltban szervezett. De nem csak utazásokat, hanem vasúttörténeti programokat is szervezett. Egy este a Venice-Simplon Orient Expresszel vagy a  Vacsora a Venice-Simplon Orient társaságában című programok is a nevéhez fűződnek a közelmúltból.

Szendrey András  2018. november 3-n hunyt el Budapesten.

Az általa szervezett utazásainak néhány programismertetője :


Forrás: Sínek világa, Magyar Vasúttörténeti Park Facebook oldala