Szűcs Sándor

2018.11.04

Szűcs Sándorról  1919-ben született Csapon vasutas családban. Kárpátalja román megszállásának idején Román állampolgárságot, majd Csehszlovák állampolgárságot kapott.  Katonaságnál töltött időszaka alatt tüzérségi hadi kiképzésben részesült. Kárpátalja visszacsatolása után a család Mátészalkára költözött. Vasutas dinasztiából való származása kapcsán a MÁV-hoz jelentkezett. A MÁV Tisztképző elvégzése után a Záhonyi állomás főnökévé nevezték ki. Egy rövid Mátészalkai kitérő után ismét Záhonyba került mint főnök. 

1956-ban az októberi események kapcsán fontos szerepet vállalt a szovjet csapatok feltartóztatásában, melynek következtében a Szovjet csapatok nem tudtak Záhonynál átjönni hazánk területére. A záhonyi Tisza híd mellé 3 db régi ágyút állított fel. Szűcs Sándor tudta, hogy ha átlőnének a Tisza túl oldalára akkor erősebb támadásban lenne részük, ezért a vasúti forgalmat feltartóztatta. A záhonyi pályaudvar valamennyi váltójára vasúti szenes kocsit állított, melynek tartalmát a vasúti sínekre ürítette. hogy az esetleges váltó megtisztítás után se tudjanak a Szovjet csapatok előre törni, ezért az állomás területén lévő valamennyi gőzmozdony csatlórúdját leszereltette és eldugatta. Ennek következtében a Szovjet csapatoknak a Tiszán Záhonytól lejjebb ponton hidat kellett építeniük. 

Az októberi események kapcsán letartóztatták a felvidékre vitték, ahol különböző kínzásoknak vetették alá, majd elengedték. Ezt követően újra a MÁV szolgálatába lépett, ahol 1957 tavaszáig szolgált. 1957-ben egyik reggel egy Rendőr kereste otthonában fel, hogy azonnal menjen el, mert másnap jönnek érte. 

Szűcs Sándor Jugoszlávián keresztül menekült Norvégiába, ahol letelepedett és a Norvég vasútnál állt szolgálatba. Norvégiában töltött évei alatt egyszer hazaüzent, melyben jelezte, mindent ő csinált. Szűcs Sándor a Norvég Vasutak fejlesztési intézetének igazgatójaként vonult nyugdíjba. Az Oslói főpályaudvar megtervezése is nevéhez fűződik.

2005-ben  Oslóban hunyt el.  

1956-ban hőssé vált vasutas emlékére emléktáblát helyeztek, szülővárosa magyar iskolájának falán. A Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete kezdeményezésére emléktáblát állítottak a záhonyi állomásépület falán is. Csömörön a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány (MKKA) összefogásával, a Gloria Victis Alapítvány és a Csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezésében a  Gloria Victis 1956-os emlékmű falán is emléktábla őrzi munkásságát.